Is een kattenluik nodig?

Heb je de deur open gedaan om de kat naar buiten te laten gaan zit je net lekker op de bank staat die kat weer te miauwen of aan de deur te krabben dat hij weer naar binnen wil, jij als kattenbaas weet het nu al dadelijk wil de kat weer naar buiten ! “honden hebben een baas katten hebben personeel”

 Je kan daar een poezenleven lang voor ingehuurd worden of je zoekt een oplossing voor het uitlaten van je kat want als de kat naar buiten wil dan wil die naar buiten “punt” geen discussie mogelijk.

Een oplossing voor dit probleem kan een kattenluik zijn, maar daar kleven ook een aantal nadelen aan. Hieronder hebben we die voor je op een rijtje gezet. Maar hoe zorg je dan dat je kat naar buiten kan zonder kattenluik? En dan het liefst ook zonder dat jij zelf om de haverklap een deur of raam moet openen. Je kat naar buiten zonder kattenluik; het is mogelijk. Wij hebben de alternatieven voor een kattenluik voor je op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van een kattenluik

Het hebben van een kattenluik is voor je kat ideaal; hij is niet meer van jou afhankelijk en kan naar binnen of naar buiten als hij dat zelf wil daardoor heeft hij zelf de volledige controle over zijn leefomgeving. Althans, dat gevoel heeft hij en dat is voor je kat het belangrijkste. 

Toch zijn er ook nadelen aan een kattenluik. Niemand zit erop te wachten dat de ongeholpen kater van de buren zijn territorium uitbreidt tot in jouw woonkamer. Zeker niet als hij zijn nieuwe territorium denkt te vergroten met een sproei-actie tegen jouw nieuwe bankstel.dat is wel op te lossen met een kattenluik met chip Daar komt bij dat het sowieso niet altijd mogelijk is om voor een kattenluik te kiezen. In de meeste huurhuizen mag je bijvoorbeeld niet zomaar een gat in een deur of muur maken. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van een kattenluik voor je op een rijtje gezet.

is een kattenluik nodig

Voordelen Kattenluik

  • Je kat kan naar binnen of buiten wanneer hij dat wil
  • Jij hoeft niet steeds een deur of raam te openen voor je kat
  • Ook als jij niet thuis bent, kan je kat gewoon naar buiten

Nadelen kattenluik

  • Je moet een gat in een deur of muur maken
  • Ook andere katten kunnen naar binnen
  • Een kattenluik kan voor tocht zorgen

Alternatieven voor een kattenluik

Als je de nadelen van een kattenluik niet vindt opwegen tegen de voordelen, zijn er gelukkig een aantal alternatieven om je kat naar buiten te laten zonder kattenluik. 

Raampje open voor je kat

Een simpele manier is het open laten staan van een raampje waar je kat langs naar binnen kan. De meeste katten zijn behendig genoeg om op een vensterbank te springen en door een klein raampje te kruipen. Ook een raam op de bovenverdieping openlaten is vaak geen probleem voor je kat. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen last hebt van tocht. Het is dan wel handig als er een afdakje, garage of bijkeuken onder het betreffende raam zit, zodat je kat een goede toegangsweg heeft. Een nadeel van een open raam is wel dat het voor inbrekers makkelijker is om binnen te komen. Ook andere katten kunnen via deze weg naar binnen. Het is dan ook vooral een oplossing als je geen gat in je deur of muur wilt maken.

Deur op een kier

Hetzelfde geldt voor een deur. Ook die kun je op een kier laten, zodat je kat naar binnen of buiten kan zonder kattenluik. Vaak zorgt dit wel voor wat meer tocht, waardoor het in de winter geen hele fijne oplossing is. Net als bij het open raam, is het nadeel van een deur op een kier ook dat andere katten via deze weg naar binnen kunnen. Daarbij raden we je niet aan om je deur op een kier te laten staan als je zelf niet thuis bent. Dan maak je het inbrekers wel heel erg makkelijk.

Kattenhuis voor buiten

Als jouw kat het niet fijn vindt om de hele dag binnen te zitten als jij naar je werk bent, maar een kattenluik is geen optie. Dan kun je overwegen om een kattenhuis voor buiten in je voortuin of achtertuin te zetten. Zo kan hij wel schuilen voor slecht weer of warm weer en heeft hij een fijne slaapplek om zich terug te trekken als hij daar behoefte aan heeft. Als je een overkapping in je tuin hebt, is dit een goede plek om het kattenhuis neer te zetten. Hier heeft het huisje niet veel te lijden en heeft je kat minder last van slecht weer. Als je geen overkapping hebt, is het raadzaam om een kattenhuis te kiezen dat goed waterdicht is.